Een magische winterbelevenis in midden-Zweden: Wandelen op het water, schaatsen op eindeloze meren en culinair genieten

Nu de meteorologische lente echt zijn intrede heeft gedaan in Nederland en het schaatsen op natuurijs niet meer mogelijk is, reizen fanatieke schaatsers af naar Zweden. In het bos- en merenrijke midden-Zweden, boven de plaats Örebro, ligt het restaurant-hotel Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog (letterlijk vertaald herberg & zeekroeg) van Roger Hjälm. Te midden van de bossen en direct gelegen aan het Hjälmaren, een van de grootste meren van Zweden, creëerde hij het concept ‘Walk on Water’.

Stel je het magische gevoel voor dat je op water kunt wandelen. Dat je je mijlenver kunt voortbewegen over de uitgestrekte ijsvlakten in de fantastische Scandinavische natuur, om het gevoel daarna nog eens te versterken door een diner op hoog niveau.

Vorig jaar heeft eigenaar Roger Hjälm dit nieuwe concept, ‘Walk on Water’ ontwikkeld. Vanuit Katrinelund organiseert hij schaats- en wandeltochten over het bevroren meer voor de deur en door de uitgestrekte bossen in de omgeving. Om ’s avonds de gasten mee te nemen in zijn culinaire passie.

Een gepassioneerd schaatser

“Vorige winter zijn we op kleine schaal begonnen. Toen richtten wij ons in de eerste plaats op Zweedse landgenoten. Dit jaar zien we echter dat de internationale belangstelling toeneemt, met nieuwe bezoekers uit bijvoorbeeld Duitsland en Nederland. Deze unieke belevenis trekt steeds meer mensen”, vertelt Roger Hjälm, die zelf een gepassioneerd schaatser is.

Het internationale toerisme naar Zweden in de winter neemt sterk toe, deze trend heeft zich een aantal jaren geleden ingezet. Er komt vooral steeds meer belangstelling voor toerisme en natuurervaringen, waarbij Zweden beschikt over unieke mogelijkheden om bezoekers in de winter iets bijzonders te bieden.

“Dan is Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog een uitstekende bestemming. Wij bevinden ons op slechts twee uur rijden van Stockholm en vlakbij Örebro, met het grote meer Hjälmaren vlak voor onze deur. Aangezien Hjälmaren een ondiep meer is, kunnen wij Walk on Water de hele winter aanbieden. En wie belangstelling heeft voor vogels, kan de machtige zeearenden over het ijs zien zweven”, zegt Roger Hjälm.