Den Haag viert 200 jaar badplaats Scheveningen met themajaar

Scheveningen beleeft dit jaar een feestjaar. Het vissersdorp veranderde tweehonderd jaar geleden in een badplaats. De gemeente Den Haag laat deze bijzondere gelegenheid niet zomaar voorbijgaan en viert het themajaar ‘Feest aan Zee’ met ruim honderd evenementen op Scheveningen en in Den Haag zoals de finish van de Volvo Ocean Race, het Internationale Vuurwerkfestival, verschillende concerten, festivals en speciale evenementen.

Precies tweehonderd jaar geleden, in 1818, bouwde Scheveninger Jacob Pronk het eerste badhuis op Scheveningen. Dat was het begin van de badcultuur in Nederland zoals we die nu kennen. Pronk kende deze cultuur uit andere landen en wilde die naar Scheveningen halen. Wat ooit begon met een enkel badhuisje op het strand groeide uit tot een internationaal geliefde, drukbezochte en bruisende badplaats. Het oorspronkelijke vissersdorp mag zich dan ook met recht de oudste badplaats van Nederland noemen.

Speciale Evenementen Feest aan Zee
Een van de speciale evenementen is het immens grote zandkunstwerk ‘Ringen aan Zee’ van landschapsarchitect en kunstenaar Bruno Doeden. Deze is vanaf februari te bewonderen ter hoogte van de Keizerstraat.

Van half mei tot eind augustus vindt op het Lange Voorhout het WK Zandsculpturen plaats.

In de zomer organiseert ROC Mondriaan een modeshow met als thema ‘200 jaar badmode’. Ook musea in de stad hebben het hele jaar door speciale tentoonstellingen rond de verjaardag van badplaats Scheveningen.

De stad verbinden
“Dit themajaar is meer dan vuurwerk en champagne”, vertelt intendant Henk Scholten van Feest aan Zee. “We verbinden cultuur, sport en duurzaamheid en willen de inwoners en bezoekers van de stad er meer van bewust maken dat Den Haag de stad aan zee is.”

Jaarlijks bezoeken maar liefst 12,4 miljoen dagjesmensen en vakantievierders uit binnen- en buitenland het 1 kilometer lange strand, de 50 strandtenten en de unieke Hollandse Duinen.

De gemeente Den Haag trekt 4,5 miljoen euro uit voor het feestjaar.